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"To appreciate the beauty of a snowflake, it is necessary to stand out in the cold." - Aristotle

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Blue Walleye / Doré bleu

Started by 600 miles north, July 29, 2014, 09:17:17 PM

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600 miles north

     After our recent trip to lake Kipawa I couldn't help but notice the abundance of the number of "Blue" Walleye we were pulling in the boat. Here is an interesting blog spot I found on the net with theories about it...
     Après notre récent voyage au lac Kipawa JE ne pouvait pas s'empêcher de remarquer l'abondance du nombre de "Bleu" doré nous étions tirant dans le bateau. Voici un intéressant blog spot que j'ai trouvé sur le net avec les théories à ce sujet ...

http://wayneschaefer.blogspot.com/

DR. WAYNE SCHAEFER
BLEU DORÉ ÉTUDE JOUR
31 janvier 2010

. 1 Deux facteurs contribuent à la couleur bleue dans le doré jaune:
une. absence de pigment jaune dans la peau du poisson.
b. présence de pigment bleu dans la muqueuse de la peau du poisson.

2. Nous avons identifié le pigment bleu dans le mucus en tant que nouvelle protéine jamais décrite auparavant dans la littérature. Nous avons nommé le pigment "Sandercyanin". Sander est le nom de genre pour le doré jaune et bleu cyanine signifie en grec.

3. Sandercyanin compose d'une grande protéine de la lipocaline qui porte "biliverdine". Biliverdine est un produit d'excrétion normale sécrétée dans l'urine de tous les animaux vertébrés. Il fait de la rupture de "hème", une protéine du sang.

4. Sandercyanin se produit dans la muqueuse de doré jaune dans de nombreux systèmes lacustres et fluviaux en Ontario, au Québec et au Manitoba. Il est également présent à la fois dans le doré jaune et bleu dans tout système de lac ou une rivière donnée.

5. Sandercyanin semble se déplacer vers le sud à travers la frontière canado-américaine dans le nord du Minnesota et Michigan supérieur.

6. Sandercyanin ne nuit pas à la santé ou le goût du poisson.

7. Sandercyanin est produit saisonnières, avec plus en été qu'en hiver. Il ne se produit que sur la partie dorsale (supérieure) du poisson, au-dessus de la ligne latérale. Plus précisément, Sandercyanin est produite sur une ligne juste postérieure (vers la queue) pour chaque colonne dans les nageoires dorsales.

8. Un facteur qui provoque la dégradation de l'hème de la biliverdine est l'exposition aux rayons ultraviolets (UV) du soleil. La terre est normalement protégé du rayonnement UV par l'ozone dans la haute atmosphère. Au cours des dernières années ozone "trous" ont été notés à la fois sur les pôles nord et sud à la suite des CFC (chlorofluorocarbures) dans l'atmosphère. Dans certaines espèces d'animaux, la biliverdine est connu pour agir comme un photo-protecteur.

9. Il est possible que le doré jaune au Canada utilisent, comme un écran solaire, le produit chimique qui fait très dans le sang de l'exposition à trop de soleil. Cette conclusion n'est encore que spéculation, mais il est de notre meilleure hypothèse.

     
The slime that was on our fish was turning everything blue. I would venture to guess that at least 75% of the walleye we caught had the blue tint to it.

    Le slime qui était sur notre poisson a été le tournant tout bleu. Je me hasarderais à dire qu'au moins 75 % du doré nous avait pris la teinte bleue.



https://www.youtube.com/watch?v=i1phccsNtu8

Sean's youtube video also is above showing a blue tinted walleye
Sean vidéo youtube est également ci-dessus montrant un teinté bleu doré

http://www.walleyeheaven.com/blue-walleye.htm

Brad
600 miles north is where I'd rather be!

RHYBAK

So?????
They are Yellow walleye with a blue tinged slime?
This is what I have always concluded and I'm not a scientist.
Be kinder than necessary, for everyone you meet is fighting some kind of battle

johnny walleye

THE GENERAL RIGHT AS RAIN  BLUE SLIM

600 miles north

     It seemed to me that they were more silver and didn't have as much yellow in them as usual RHYBAK, and the blue slime made them appear more blue.

Brad
600 miles north is where I'd rather be!

puckster_guy

I've caught many with a definite blue hue to them. I'm going up for the weekend I'll take a few snaps of the blue ones. After a few tins of those they'll all be looking blue ;) and I'll be green around the gills. :)
Days spent fishing don't count against life :)

Jay Thomas

I came across an English version of the text that Brad posted. FWIW

Jay

DR. WAYNE SCHAEFER
BLUE WALLEYE STUDY UPDATE1
March 1, 2008

1. Two factors contribute to the blue color in walleye:
    a. lack of yellow pigment in the skin of the fish.
    b. presence of blue pigment in the skin mucous of the fish.

2. We have identified the blue pigment in the mucous as a new protein never before described in the literature. We have named the pigment "Sandercyanin". Sander is the genus name for walleye and cyanin means blue in Greek.

3. Sandercyanin consists of a large lipocalin protein which carries "biliverdin". Biliverdin is a normal excretory product secreted in urine of all vertebrate animals. It forms from the breakdown of "heme", a blood protein.

4. Sandercyanin occurs in the mucous of walleye in many lake and river systems in Ontario, Quebec and Manitoba. It is equally present in both blue and yellow walleye in any given lake or river system.

5. Sandercyanin appears to be moving south across the Canadian-U.S. boarder into upper Minnesota and upper Michigan.

6. Sandercyanin does not harm the health or taste of the fish.

7. Sandercyanin is produced seasonally, with more in summer than winter. It is produced only on the dorsal (upper) part of the fish, above the lateral line.

8. One factor that causes the breakdown of heme to biliverdin is exposure to ultraviolet (UV) radiation from the sun. The earth is normally protected from UV radiation by ozone in the upper atmosphere. In recent years ozone "holes" have been noted over both the north and south poles as a result of CFCs (chlorofluorocarbons) entering the atmosphere. In some species of animals, biliverdin is known to act as a photo-protectant.

9. It is possible that walleye in Canada use, as a sun screen, the very chemical which forms in their blood from exposure to too much sun. This conclusion is still only speculation but it is our best hypothesis.

600 miles north

#6
That english version is also in that highlighted blog spot I have above the french version. I decided while in Quebec this past week that we possibly lose much information because of our language barrier. Jacque and Silvy from the store in Laniel do a great job trying to learn our language but most others don't try as hard. I sent a message to Nancy wondering if we could have a translator added to this website. I think it may be very beneficial to all of us, not to mention interesting. So I am going to try and post bilingual as much as I can.

Que la version française est de ce point de blog en surbrillance j'ai ci-dessus la version française. J'ai décidé alors qu'au Québec la semaine dernière que nous perdons peut-être beaucoup d'informations en raison de notre barrière de la langue. Jacque et Silvy de la boutique en Laniel font un excellent travail en essayant d'apprendre notre langue, mais la plupart des autres ne pas essayer aussi fort. J'ai envoyé un message à Nancy demande si nous pourrions avoir un traducteur ajouté à ce site. Je pense qu'il peut être très bénéfique pour nous tous, pour ne pas mentionner intéressant. Donc, je vais essayer et après bilingue autant que je peux.

Brad
600 miles north is where I'd rather be!

600 miles north

google translator has a very friendly site that will translate whole paragraphs if you wish. Then I just copy and paste it under my english...

google traducteur a un site très sympa qui se traduira par des paragraphes entiers si vous le souhaitez. Alors je viens de copier et coller sous mon anglais ...

Brad
600 miles north is where I'd rather be!

Jay Thomas

Hi Brad:

My apologies for posting up another English version. I didn't click on the blog reference and didn't see the English version. I must be "smelling the roses too much". :)

Jay

600 miles north

     No worries Jay,  :) I figured you didn't see it. I was just letting others know there was english text in that highlighted section. Good luck and safe travels on your future trip...

Brad
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